söndag 1 mars 2009

På besök i Medealand

En av bokcirkelns medlemmar luskade redan under hösten reda på att en av bokcirkelns husgudar, Sara Stridsberg, skulle sätta upp en pjäs på Elverket i Stockholm. Så vi bokade platser på en gång, och igår var det äntligen dags att ge sig av till huvudstaden för urpremiär på pjäsen Medealand. Det var ingen regelrätt bokcirkelsträff, men eftersom fem av åtta medlemmar ändå var med, så anser vi att det förtjänar att omnämnas här på bloggen.
Samma bokcirkelsmedlem som dragit igång hela besöket hade även luskat reda på en fantastiskt söt restaurang ett stenkast från teatern, där vi intog välsmakande och lagom stark thailändsk mat under ett tak dekorerat av löv och mellan väggar dekorerade med blinkande ödlor och en Buddha i guld.
Väl på teatern fick vi se en hel del kändisar (en av medlemmarna hade mycket svårt att dölja sin förtjusning över huvudrollsinnehavarens man, även han kändis, som satt bara ett par meter bort) Sen följde en 1h och 20 minuter lång föreställning som bokstavligen tog andan ur oss. En gång i det antika Grekland skrev Euripides pjäsen Medea. 2500 år senare, i modern tappning med Noomi Rapace i huvudrollen, fortsätter teaterhistoriens grymmaste skilsmässa att skrämma och fascinera. Det är rått, gripande, hemskt, poetiskt, vackert. Jag kan fortsätta hur länge som helst, men efteråt utbrast en av medlemmarna att det kändes ungefär som att hon sprungit en mil. Vi var rörande överens om att det var en väldigt bra pjäs, och promenerandes ner mot centrum pratade vi om berättelsens aktualitet än idag, om hur en relation till någon annan kan kväva en själv och om vår kulturs starka fokus på tvåsamheten som vägen till den sanna lyckan.
Som en riktig bokcirkelträff innehöll kvällen även en del vin. Några av medlemmarna avslutade kvällen på en hotellbar i centrum, där vi konstaterade att vi måste se mer teater, och att vi mycket väl kunde se oss själva fortsätta med detta även om 20-30 år.

Vid pennan denna gång: Ida

2 kommentarer:

Sara Rudenmo sa...

Fint, jag längtar redan efter nästa pjäs! Stridsberg kommer för övrigt till Elverket på tisdag kväll för att samtala om sitt författarskap och antiken idag.
http://www.dramaten.se/Dramaten/Elverket/Volt/

Varför händer det inte sådana spännande saker i Uppsala?

Jennylusss sa...

Jag måste ju gå och se den. Fy vad trevligt ni verkar ha haft. Nästa gång måste jag med.